maanantai 10. elokuuta 2015

Lankkulohi

Tässä tulee yksi varteenotettava ohje jonka nappasimme MÖKKI lehdestä 6/2015
Oli vähän riski tarjota jotain sellaista mitä ei ole koskaan valmistanut, mutta ohje tuntui sen verran helpolta että päätimme kokeilla. Ei se ota jos ei anna , kokeilla kannattaa sittenpähän tietään tarjotaanko kyseistä ruokaa toiste. Tulimme siihen tulokseen että tätä tehdää vielä montakertaa!

Tämä ruan valmistus aloitetaan jo edellispäivänä, elikkä laitetaan lankku likoamaan.
Tämä sen takia ettei lauta rupea grillissä sitten palamaan. Märkä lauta luovuttaa myös kosteutta grillikuvun alla.Syntyvä savu antaa kalalle oman hienon maun.

Ohje:  1, 2 kg lohifilettä
           2 tl suolaa
           1/2 tl mustapippuria myllystä
           1/2 dl juoksevaa hunajaa
           1 rkl oliviöljyä
           1/2 sitruunaa viipaloituna
           1 limetti viipaloituna
           3 valkosipulin kynttä viipaloituna
           1 dl tuoreita yrttejä esim basilika ,timjami

Hiero suola ja pippuri kalan pintaan.  Valuta päälle hunaja ja öljy. Levitä sitrus- ja valkosipuliviipaleet päälle. Ripottele päälle yrtit. Kalan on hyvä antaa maustua kylmässä muutama tunti.
Nosta kala laudalle ja lauta grilliin. Anna kannen olla auki niin kauan kun laudan alta alkaa muodostua savua. Sulje kansi ja anna hautua noin. 15- 20 min.
Jos tuntuu siltä että lauta alkaa palamaan, suihkuta siihen suihkepullolla vettä.( Me jouduimme tekemään niin)
Sitten vain nauttimaan. Lauta kannattaa nostaa esim. kivelle joka on pöydässä sillä lauta on kuuma ja hiiltynyt.
 Meillä lauta  oli upoksissa yön yli järvessä, jonka jälkeen se vielä pestiin ennen kalojen laittoa.
Lauta tulee olla raaka lautaa.





Lisäkkeeksi laitoimme: CHIMICHURRIA

PAPRIKAINEN CHIMICHURRI: 1/2 dl oliiviöljyä
                                                         2 rkl valkoviinietikkaa
                                                          1 sitruunan mehu
                                                         1 sipuli varsineen

                                                         1/2 punainen paprika
                                                         1 valkosipulin kynsi
                                                         1 ruukku lehtipersiljaa
                                                         1/2 punainen chili
                                                         1 rkl sokeria
                                                         suolaa ja mustapippuria

Sekoita kulhossa öljy, viinietikka ja sitruunanmehu. Pilko sipuli, paprika, valkosipuli ja chili hienoksi silpuksi. Sekoita ne öljyseokseen. Lisää joukkoon sokeri ja mausteet.
Ohje on otettu Pohjalaisesta.





4 kommenttia:

  1. Namskis! Herkkuja varmaan. Harmi kun ei ole tuota hiilirilliä, siinä lohi saa varmasti herkullisimmat aromit. Mukavaa lomanjälkeistä ensimmäistä työpäivää!

    VastaaPoista
  2. Kiitos, ihan kuin lomalla ei olis ollutkaan,,,,
    Juu, hiiligrillissä tulee omanlaisensa maku!

    VastaaPoista
  3. Minulla on nyt yht'äkkiä nälkä! Ihanaa herkkua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Epäilykset oli kovat, onneksi maku palkitsi. Kannattaa kokeilla.

      Poista